Het verschil tussen een polis en een verzekeringsverklaring

De polis is het formele contract tussen de verzekerde en de verzekeraar, terwijl de verzekeringsverklaring een document is dat wordt gebruikt om de dekking aan derden te bevestigen.

Een polis en een verzekeringsverklaring (ook wel verzekeringscertificaat genoemd) zijn beide documenten die betrekking hebben op een (beroeps)aansprakelijkheidsverzekering, maar ze hebben verschillende functies en inhoud:

  1. Polis:
    • Een polis is een formeel juridisch document dat wordt uitgegeven door de verzekeraar aan de verzekerde. De meeste verzekeraars verstrekken alleen een polis bij afgifte en tussentijdse wijzigingen, dus niet jaarlijks.
    • Het bevat specifieke informatie over de verzekeringsdekking, zoals de naam van de verzekerde, de verzekeringsmaatschappij, de verzekerde risico's, de premiebetalingen, de dekkingslimieten en eventuele uitsluitingen.
    • De polis dient als bewijs van de overeenkomst tussen de verzekerde en de verzekeraar en bevestigt de voorwaarden waaronder de verzekeraar bereid is claims te betalen.
  2. Verzekeringsverklaring:
    • Een verzekeringsverklaring is een document dat door de verzekerde wordt verstrekt aan een derde partij om aan te tonen dat deze beschikt over een lopende aansprakelijkheidsverzekering.
    • Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om aan te tonen dat een bedrijf aansprakelijkheidsverzekering heeft wanneer het een contract afsluit met een andere partij.
    • De verzekeringsverklaring bevat meestal informatie over de naam van de verzekerde, de dekkingen, het polisnummer en de contactgegevens van de verzekeringsmaatschappij.
    • Het doel van de verzekeringsverklaring is om de derde partij gerust te stellen dat er dekking is voor eventuele aansprakelijkheidsclaims die voortvloeien uit de activiteiten van de verzekerde.

Kortom, de polis is het formele contract tussen de verzekerde en de verzekeraar, terwijl de verzekeringsverklaring een document is dat wordt gebruikt om de dekking aan derden te bevestigen. Een belangrijk verschil is dat de verzekeringsverklaring geen premie/omzet gegevens bevat die privacy gevoelig kan zijn. Als uw opdrachtgever of bemiddelingsbureau vraagt om een verzekeringsbewijs dan volstaat normaliter een verzekeringsverklaring of certificaat.

Voor onze verzekerden kunnen wij doorgaans met 1-3 werkdagen kosteloos een verzekeringscertificaat verzorgen in het Nederlands of in het Engels. Maak hier gerust gebruik van! Direct een verzekeringsverklaring aanvragen? Stuur ons uw mail met bedrijfsnaam en polisnummer en wij verzorgen dit graag voor u.



Meer nieuws over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering­en

22-11-2024

Meer mogelijkheden beroepsaansprakelijkheid technische beroepen met vrijheid van leveringsvoorwaarden

In beperkte mate zijn er mogelijkheden om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor technische beroepen af te sluiten met vrijheid van leveringsvoorwaarden.

Lees verder
06-11-2024

Clausule waarneming beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen Curatoren, Bewindvoerders en Mentoren niet standaard geregeld

Het Landelijk Kwaliteitsbureau CBM toetst of er “formeel en in polis dekking” sprake is van dekking in geval van waarneming.

Lees verder
16-10-2024

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Als u als professional advies geeft of diensten verleent, kunt u fouten maken. Deze fouten kunnen leiden tot financiële schade bij uw klanten, waarvoor u aansprakelijk gesteld kunt worden. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt u tegen dit soort risico’s. Maar is deze verzekering verplicht? In deze blog bespreken we het belang en de verplichting van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Lees verder
24-09-2024

Nieuw bij Markel; beroepsaansprakelijkheid voor ICT ondernemingen zonder foutdefinitie

Verzekeraar Markel introduceert een nieuwe beroepsaansprakelijkheids-verzekering voor in Nederland gevestigde ICT-bedrijven en -professionals.

Lees verder
12-09-2024

Indexatie verzekerde bedragen en nieuwe voorwaarden HDI voor “bemiddeling in verzekeringen”

Vanaf 9 oktober 2024 worden de wettelijk verplichte minimale verzekerde bedragen voor bemiddeling in verzekeringen (Wft) aanzienlijk verhoogd met ruim 20%. Dit betekent dat de wettelijk verplichte verzekerde bedragen EUR 1.564.610,00 per aanspraak en EUR 2.315.610,00 per jaar zullen gaan bedragen. Deze aanpassing vloeit voort uit een Europese richtlijn en wordt geïmplementeerd via de Wet op het financieel toezicht (Wft). Verzekeraar HDI maakt van de gelegenheid gebruik de lopende polissen verder te actualiseren.

Lees verder