De voor- en nadelen van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) van AIG

Verzekeraar AIG levert de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor veel verschillende beroepsgroepen. Ons kantoor beschikt over een eigen agentschap bij AIG. Verzekeraar AIG biedt via haar broker service desk de wat eenvoudiger risico's waarbij voor het maatwerk diverse gespecialiseerde underwriters beschikbaar zijn. Verzekeraar AIG heeft voor management consultants ook zogenaamde voorgedefinieerde premiestelling gerealiseerd met specifieke voorwaarden waarmee het offreren binnen deze doelgroep efficiënter is gemaakt.

Verzekeraar AIG levert de beroepsaansprakelijkheidsverzekering voor veel verschillende beroepsgroepen. Ons kantoor beschikt over een eigen agentschap bij AIG. Verzekeraar AIG biedt via haar broker service desk de wat eenvoudiger risico's waarbij voor het maatwerk diverse gespecialiseerde underwriters beschikbaar zijn. Verzekeraar AIG heeft voor management consultants ook zogenaamde voorgedefinieerde premiestelling gerealiseerd met specifieke voorwaarden waarmee het offreren binnen deze doelgroep efficiënter is gemaakt.

AIG heeft in beginsel ook mogelijkheden beroepsaansprakelijkheid voor;

 • financiële instellingen; waaronder fonds- en vermogensbeheerders, effectenmakelaars, investerings- en venture-capitalmaatschappijen, pensioenfondsen etc.
 • spelersmakelaars
 • octrooigemachtigden
 • Fusie en overnamespecialisten

AIG werkt met een eigen team van schadebehandelaars met ruim voldoende aandacht voor het uiteindelijke klantbelang.

Over AIG

American International Group, Inc. is een toonaangevende verzekeraar op het gebied van schadeverzekeringen met meer dan 63.000 werknemers in ruim 130 landen en jurisdicties. AIG Europe S.A. is een dochteronderneming van American International Group, Inc. En AIG is de handels- en marketingnaam van de algemene verzekeringsactiviteiten van AIG wereldwijd, inclusief AIG Europe S.A.

Het Nederlandse kantoor bevindt zich in Capelle aan den IJssel en opereert onder de handelsnaam AIG Europe S.A., Netherlands. Het is opgericht in 1974 en telt meer dan 120 medewerkers.

Verzekeraars BAV

Bij het maken van de offerte voor uw beroepsaansprakelijk­heids­verzekering maken we een onafhankelijke vergelijking van de mogelijkheden die door de BAV verzekeraars waar we mee samenwerken worden aangeboden.

In het kort

Wat verzekert u met een beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de “zuivere vermogensschade” als gevolg van beroepsfouten, zoals nalatigheid, verkeerde adviezen, of berekeningen. Naast vergoeding van de financiële schade waarvoor u aansprakelijk bent, worden ook juridische verweerkosten en wettelijke rente vergoed.

Wel verzekerd

 • Door derden geleden financiële vermogensschade
 • Vergoeding van juridische verweerkosten bij aansprakelijkstelling
 • Vergoeding van wettelijke rente
 • Vergoeding schaderegelingskosten
 • Vergoeding bereddingskosten

Niet verzekerd

 • Opzet, fraude en vermogensdelicten
 • Bekende fouten
 • Aansprakelijkheid verhogende bedingen
 • Eigen geleden schade zoals honorariumgeschil

Veel gestelde vragen over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Een wettelijke verplichting voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geldt voor bepaalde beroepen. Zo bent u als financieel adviseur, advocaat, notaris, accountant of architect verplicht om een BAV af te sluiten.

Als er geen wettelijke verplichting geldt voor uw beroep, kan een verzekeringsplicht volgen vanuit beroepsorganisaties. Steeds vaker is een BAV bovendien een vereiste vanuit opdrachtgevers en bemiddelingsbureaus. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt er niet alleen voor dat u met een gerust hart uw werk kunt doen, maar is dus ook interessant voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade. De verzekering is daarom relevant voor professionals die het risico lopen om beroepsfouten te maken waardoor financiële schade kan ontstaan. Denk aan professionals die advies geven, of berekeningen maken. Voor ICT’ers, accountants, architecten, consultants is het bijvoorbeeld belangrijk om een BAV af te sluiten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u tegen schadeclaims die voortvloeien uit beroepsfouten van u of een van uw medewerkers. Beroepsfouten zijn bijvoorbeeld nalatigheid, verkeerde adviezen, of fouten in berekeningen of ontwerpen. Voor de financiële schade die hieruit voortvloeit kunt u aansprakelijk worden gesteld en een schadeclaim ontvangen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt in deze situatie dekking tegen “zuivere vermogensschade”. Naast vergoeding van door derden geleden financiële schade waarvoor u aansprakelijk bent, is er ook vergoeding van juridische verweerkosten en wettelijke rente.

Soms worden de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering door elkaar gehaald. Er is een belangrijk verschil tussen deze twee verzekeringen:

 • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen financiële schade die voortvloeit uit beroepsfouten, zoals onjuist advies, onzorgvuldigheid, onvolledigheid of verkeerde berekeningen.
 • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen dekt schade aan personen en hun spullen die veroorzaakt worden tijdens het werk. het gaat hierbij om tastbare schade aan spullen of personen.

Twijfelt u over welke verzekering u wilt afsluiten? Wij kunnen beiden voor u verzorgen en u adviseren over de juiste verzekering voor uw situatie.

De kosten van een BAV variëren per verzekering en verzekeraar en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het risico op vermogensschade is voor het ene beroep bijvoorbeeld veel groter dan het andere beroep. Hoeveel u betaalt hangt daarom onder andere af van het beroep dat u uitoefent. Andere factoren die een rol spelen bij de kosten van een BAV zijn:

- De omzet van uw onderneming
- De hoogte van het verzekerde bedrag
- Het gekozen eigen risico
- Hoe lang u al ondernemer bent

Gezien onze ruime ervaring met beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor de meest uiteenlopende beroepen, kunnen wij u hier uitstekend over adviseren.