Een beroepsaansprakelijk­heids­verzekering voor de aanbestedingsadviseur

Als aanbestedingsadviseur geeft u advies en begeleiding bij (Europese) aanbestedingen.
Welke risico’s loopt u, als u aan de slag gaat met uw opdracht? Welke risico beperkende maatregelen kunt u nemen? En hoe kunt u zich het beste verzekeren tegen een aansprakelijkheidsclaim?

Aanbestedingsadviseur

Ondernemen betekent risico’s nemen. Welke risico’s loopt u, als u aan de slag gaat met uw opdracht? Welke risico beperkende maatregelen kunt u nemen? En hoe kunt u zich het beste verzekeren tegen een aansprakelijkheidsclaim?

Aansprakelijkheid voor beroepsfouten aanbestedingsadviseur
Iedereen laat weleens een steekje vallen. Ook in uw branche komen fouten, vergissingen of onzorgvuldigheden voor- hoe groot de omvang ook is- soms kan dit grote financiële consequenties hebben voor u en uw klanten.

U kunt hierbij denken aan fouten in het opstellen van een aanbestedingsleidraad of monitoring van het aanbestedingstraject. Andere voorbeelden zijn mislopen van een aanbestedingstraject of onjuistheden in de aanbestedingsdocumenten. Uiteindelijk blijft het allemaal mensen werk en waar mensen werken, worden fouten gemaakt. Helaas zal dit in sommige situaties leiden tot een aansprakelijkheidsclaim tegen uw bedrijf, ongeacht wie de veroorzaker van de fout is binnen uw onderneming.

Preventiemaatregelen
Uiteindelijk wilt u voorkomen dat uw relaties met uw klanten verstoort raken als gevolg van een schadeclaim. U kunt een aantal maatregelen treffen om de risico’s op een aansprakelijkstelling zo veel mogelijk te beperken.

 • Nauwkeurige beschrijving van de opdracht in de offerte en/of overeenkomst van opdracht.
 • Het (laten) opstellen van algemene voorwaarden.
 • Verstrekken van uw algemene voorwaarden aan uw klanten.
 • Afsluiten van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Wij informeren u graag over uw verzekeringsmogelijkheden als aanbestedingsadviseur! Neemt u contact met ons op via telefoonnummer 0342-401945 of stuur ons uw offerteverzoek.

Een BAV voor elke branche

Iedere branche is anders en kent zijn eigen uitdagingen. Onze onafhankelijke adviseurs zijn hiervan op de hoogte en houden hier rekening mee bij het aanbieden van de best passende beroepsaansprakelijk­heids­verzekering voor uw situatie. Uiteraard nemen ze hierbij ook uw persoonlijke wensen mee.

Henst&Lunsen heeft mij aan een AOV geholpen (ik ben ZZP IT'er). Ze zijn ontzettend snel in communicatie. Na doorgenomen te hebben wat ik doe en wat mijn wensen zijn, kwamen ze met twee polissen aanzetten die volgens hen goede opties zouden zijn voor mij. Ze hebben netjes een overzicht met voor- en nadelen van beide polissen, waarna ik een keuze kon maken op basis van wat ik belangrijk vind. Al met al fijn en vlot verlopen, zou ze zeker aanraden.

Reactie van Coen

In no-time had ik een reactie op mijn aanvraag. Goed advies en snel de verzekering geregeld.

Reactie van Arjen
In het kort

Wat verzekert u met een beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) dekt de “zuivere vermogensschade” als gevolg van beroepsfouten, zoals nalatigheid, verkeerde adviezen, of berekeningen. Naast vergoeding van de financiële schade waarvoor u aansprakelijk bent, worden ook juridische verweerkosten en wettelijke rente vergoed.

Wel verzekerd

 • Door derden geleden financiële vermogensschade
 • Vergoeding van juridische verweerkosten bij aansprakelijkstelling
 • Vergoeding van wettelijke rente
 • Vergoeding schaderegelingskosten
 • Vergoeding bereddingskosten

Niet verzekerd

 • Opzet, fraude en vermogensdelicten
 • Bekende fouten
 • Aansprakelijkheid verhogende bedingen
 • Eigen geleden schade zoals honorariumgeschil

Waarom BAV specialist

Onafhankelijk en marktbreed advies

Bavspecialist.nl biedt onafhankelijk advies, waarbij we geen belang hebben bij de uitkomst van het advies. Daardoor bent u verzekerd van objectieve en eerlijke begeleiding bij het nemen van belangrijke beslissingen.

Snel, correct en grondig

U wilt snel kunnen inspelen op veranderingen en ontwikkelingen in de markt. Wij begrijpen dit en staan bekend om onze snelle reactie, zonder dat dit ten koste gaat van de grondigheid en kwaliteit van het advies.

Professionele schadeafhandeling

Het afhandelen van aansprakelijkheidsclaims kan een tijdrovend en complex proces zijn, waarbij veel kennis en ervaring vereist is. Met onze jarenlange ervaring kunt u erop vertrouwen dat de afhandeling van uw aansprakelijkheidsclaim bij ons in goede handen is.

Verzekeraars BAV

Bij het maken van de offerte voor uw beroepsaansprakelijk­heids­verzekering maken we een onafhankelijke vergelijking van de mogelijkheden die door de BAV verzekeraars waar we mee samenwerken worden aangeboden.

Veel gestelde vragen over beroepsaansprakelijk­heids­verzekering (BAV)

Een wettelijke verplichting voor een beroepsaansprakelijkheidsverzekering geldt voor bepaalde beroepen. Zo bent u als financieel adviseur, advocaat, notaris, accountant of architect verplicht om een BAV af te sluiten.

Als er geen wettelijke verplichting geldt voor uw beroep, kan een verzekeringsplicht volgen vanuit beroepsorganisaties. Steeds vaker is een BAV bovendien een vereiste vanuit opdrachtgevers en bemiddelingsbureaus. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zorgt er niet alleen voor dat u met een gerust hart uw werk kunt doen, maar is dus ook interessant voor het binnenhalen van nieuwe opdrachten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt financiële schade. De verzekering is daarom relevant voor professionals die het risico lopen om beroepsfouten te maken waardoor financiële schade kan ontstaan. Denk aan professionals die advies geven, of berekeningen maken. Voor ICT’ers, accountants, architecten, consultants is het bijvoorbeeld belangrijk om een BAV af te sluiten.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) beschermt u tegen schadeclaims die voortvloeien uit beroepsfouten van u of een van uw medewerkers. Beroepsfouten zijn bijvoorbeeld nalatigheid, verkeerde adviezen, of fouten in berekeningen of ontwerpen. Voor de financiële schade die hieruit voortvloeit kunt u aansprakelijk worden gesteld en een schadeclaim ontvangen.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt in deze situatie dekking tegen “zuivere vermogensschade”. Naast vergoeding van door derden geleden financiële schade waarvoor u aansprakelijk bent, is er ook vergoeding van juridische verweerkosten en wettelijke rente.

Soms worden de beroepsaansprakelijkheidsverzekering en de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering door elkaar gehaald. Er is een belangrijk verschil tussen deze twee verzekeringen:

 • Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering biedt dekking tegen financiële schade die voortvloeit uit beroepsfouten, zoals onjuist advies, onzorgvuldigheid, onvolledigheid of verkeerde berekeningen.
 • Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering daarentegen dekt schade aan personen en hun spullen die veroorzaakt worden tijdens het werk. het gaat hierbij om tastbare schade aan spullen of personen.

Twijfelt u over welke verzekering u wilt afsluiten? Wij kunnen beiden voor u verzorgen en u adviseren over de juiste verzekering voor uw situatie.

De kosten van een BAV variëren per verzekering en verzekeraar en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Het risico op vermogensschade is voor het ene beroep bijvoorbeeld veel groter dan het andere beroep. Hoeveel u betaalt hangt daarom onder andere af van het beroep dat u uitoefent. Andere factoren die een rol spelen bij de kosten van een BAV zijn:

- De omzet van uw onderneming
- De hoogte van het verzekerde bedrag
- Het gekozen eigen risico
- Hoe lang u al ondernemer bent

Gezien onze ruime ervaring met beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen voor de meest uiteenlopende beroepen, kunnen wij u hier uitstekend over adviseren.